page1image63412528

2020 DALBY TENNISKLUBB
page1image63409408

Årsmöte i digital form hölls 23 februari. Alla nuvarande styrelseledamöter omvaldes (se sidan "Om DTK"). Viss förstärkning för underhåll och skötsel av våra utebanor beslutades. Klubben har trots positivt kommunalt intresse fått negativa beslut på vår ansökan om bidrag till att anlägga (minst) en padelbana i anslutning till våra utebanor vid badet. Vi sökte förgäves pengar hos Allmänna Arvsfonden, Sparbanksstiftelsen och hos Riksidrottsförbundet. Det anförda skälet vara att sådana banor finns relativt nära (närmast i Staffanstorp). Vi driver för närvarande inte frågan vidare. Årsberättelsen för 2020 följer nedan:

Ordförande Mats Nygren

2020 blev ett konstigt år, skrämmande tyckte många, dominerat av Corona-pandemin som kom hit i mars månad. Det skulle dock visa sig att Skåne blev relativt förskonat under våren och att tennis var en motionsidrott som gick bra att förena med regler om social distansering. Troligen just därför upplevde vi detta år en stor aktivitet på våra tennisbanor, ökande intäkter och i viss mån ökat antal medlemmar!

Sedan 2019 har webb-sidan
www.bokatennis.nu tagit över en hel del av klubbens ekonomiska administration och det är här man kan se att aktiviteten var stor. Exempelvis betalades det in hela 92.667 kr (brutto) via det här systemet, medlemmarna ökade till 108 (från 92) och 48 personer löste sommarkort. Juniorerna var fler än seniorerna. Juniorverksamheten var från början rekordstor, 29 juniorer deltog i vår träning under vårterminen och 35 (!) på sommartennisen i juni. Det positiva resultatet syns också i klubbens resultaträkning längre fram. Inkomster kom också från icke medlemmar som hyrde banor av klubben.

Vid årets slut har DTK alltså 108 medlemmar. 72 procent av dessa är män och 28 % kvinnor. 3 är under sju år, 21 pojkar och 9 flickor är 7 – 12 år och 13 killar och 8 tjejer är 3–18 år. Medelåldern är 32 år, men bara 5 män och 2 kvinnor är mellan 20 och 40 år. Det illustrerar klubbens svåraste problem, att behålla juniorerna från och med gymnasieåldern och uppåt. Vi hotas av en pågående förgubbning! Inte blir det bättre av att damlaget p g a skador inte kunde spela seriespel i år heller.


Ett försök som vi gjorde som kanske kunde ha hjälpt till att lösa det problemet var tanken på en (eller två) padelbanor. En sådan bana kunde ha breddat vår verksamhet med en just nu mycket populär motionsform. Ansökan gjordes med anledning av en motion från styrelseledamoten Fredric Medin. Allmänna Arvsfonden, Sparbanksstiftelsen och Riksidrottsförbundet uppvaktades men till sist sa alla nej. För Arvsfondens del ansågs andra banor finnas lite för nära, närmast Staffanstorps banor knappt 10 km bort. Att kommunen ställde sig mycket positiv till idén hjälpte alltså inte. En sådan bana hade kostat 7–800.000 kronor och ändå, precis som våra utebanor inte kunnat användas året runt.


En ny hemsida på adressen
www.dalbytk.se var årets första åtgärd. Av tekniska skäl var vi tvungna att skaffa ett annat program för att göra hemsidan och begränsningar i det nya programmet har i sin tur gjort hemsidan grafiskt ganska enkel. Ändå med ett trevligt utseende, om jag som upphovsman får säga det själv.

Klubben har också en hemsida via Idrott-on-line för administration gentemot Svenska Tennisförbundet, men den sidan är inte uppdaterad och ”ful som stryk”. Men om vi vill har vi möjligheten att utbilda (någon av) oss för att lägga över vår hemsida och all information dit utan någon extra kostnad utan tvärtom skulle det vara en besparing eftersom nuvarande hemsida kostar lite pengar. Utbildningen bjuder Riksidrottsförbundet på.


Vi kommunicerar dock inte bara via hemsidan utan också via Facebook. På klubbens Facebook-sida har vi annonserat 17 gånger under året inför träningsterminer, utesäsongen, KM, sommartennis med mera. 69 personer har valt att följa sidan och varje meddelande har nått från 31 till 615 personer. Då är i regel ändå inte siffrorna med för när vi delar våra uppdateringar på sidan ”Vårt Dalby” med över 1.900 lokala följare, vilket vi gör med de mer utåtriktade annonseringarna.


Styrelsen har under året haft sju sammanträden. Styrelsen består sedan några år av Mats Nygren, ordförande, Rikard Carlsson, kassör, Mårten Rignell, sekreterare, Filip Ternemo, junioransvarig, Anders Nilsson, tävlingsansvarig och ansvarig för herrveteranlaget och Camilla Persson, ansvarig för damlaget, Fredric Modin, banansvarig, och Ulrika Sjöström är båda suppleanter.


Klubben deltog den 22 augusti,
Tennisens dag, en ny kampanj som Svenska Tennisförbundet drog igång för att få fler att prova på sporten. Hela styrelsen deltog i arrangemanget som trots stor annonsering bara lockade ett par nya familjer. Ändå något!

JUNIORVERKSAMHETEN
(Filip Ternemo)
Under vårterminen tränades 29 juniorer i Nyvångshallen, av Filip Gudmundsson, Peter Atterling och Rakel Vince. Upplägget under våren var mini- och miditennis för de yngsta och maxi- och juniortennis för de äldre. De tre sista träningstillfällena avslutades på utebanorna vid Dalbybadet, dels för att lära ut en annan form av strategi vid spel på grus men även för att ge en naturlig övergång till att spela själva.

Sommartennisen ägde rum i år under veckorna 26 och 33. Under vecka 26 var det 35 deltagare vilket är mer en fördubbling av antalet deltagare jämfört med 2019. Medan vecka 32 var det 20 deltagare vilket var i linje med antalet deltagare 2019. Peter Atterling och Rakel Vince stod för ledarskapet första veckan och andra veckan hade Filip Gudmundsson och Peter Atterling ansvaret. Sommartennisen ägde rum under sommarens två varmaste veckor med en medeltemperatur på runt 30 grader samt en frånvaro av det traditionsenliga regnet. Med många deltagare och drickapauser samt ett gediget ledarskap blev årets sommartennis en succé.


Under höstterminen tränades 24 juniorer i synnerhet av Jonathan Rockbäck och Rakel Vince samt med god hjälp av Filip Gudmundsson och Peter Atterling i Nyvångshallen. I år uteblev årets Julkul som brukar avsluta höstterminen på grund av smittorisken för Covid-19.


Det gångna tennisåret utvecklades väldigt väl. Dels tillkom en del juniorer under vårterminen medan under höstterminen minskade deltagarskaran något på grund av en temporär begränsning av tillgången till lokal. I spåren av Covid-19 som har medfört stora förändringar av mänskligt beteende tror vi även att viruset påverkade deltagandet i en positiv utsträckning under framförallt sommartennisens första vecka. Under den första veckan ökade nämligen antalet deltagare från 17 deltagare 2019 till 35 deltagare vilket är mer än en fördubbling!


Efter fjärde raka året med en ökad juniorverksamhet kan vi med säkerhet säga att Dalby Tennisklubb är en betydande verksamhet för Dalbys barn och ungdomar. Vi är likt förra året nära toppen av vårt kapacitetsutnyttjande i Nyvångshallen och måste framåt söka alternativa träningslokaler vid ett fortsatt ökat intresse för juniortennisen i Dalby. Nästa år ligger fokus på att bevara antalet juniorer och som sagt söka efter fler träningslokaler. Trots pandemin kunde vi hålla igång juniorträningen hela året. Av säkerhetsskäl ställde vi dock in den traditionella avslutningen Julkul. Detta eftersom pandemin åter rasade.

SERIELAGET HERRAR
(Anders Nilsson)
Herrlaget spelade i Tennis Syds seniorserie div 1 för herrar veteraner 45+ inomhus, en tävling för tennislag och herrar 45 år eller äldre. Tennis Syds serier är sanktionerade av Svenska Tennisförbundet i tävlingskategori 3. för att deltaga krävs tävlingslicens.f

Lagmatcher består av två singlar och en dubbel. För varje lagmatch behövs mellan två och fyra spelare. Hemmamatcherna spelas i Veberöds tennishall. Förutom själva spelet ingår att hemmalagen bjuder på fika. Laget sköter allting kring matcherna som bokning av banor, inbjudan av motståndare, rapportering av resultat och banskötsel före och efter match. Inomhusserien spelas i regel som dubbel serie, vilket innebär att lagen möts både borta och hemma.


Laget lyckades inte så bra som vanligt den här säsongen, vi var skadedrabbade och fick ofta spela med få spelare, kan bli slitsamt. Spelet förbättrades dock och mot slutet av serien gick det bra. Dalbys match-, set- och gamedifferens var näst bäst i serien, men trots detta slutade vi på fjärdeplats. Herrarna deltog inte i seriespel utomhus på grund av att för få spelare kunde vara med.


Klubben representerades under inomhussäsongen av Mats Strandberg, Fredric Medin, Thomas Johansson, Anders Nilsson och Rikard Carlsson. Kanske var det sista säsongen för det här laget.


Tennis Syds serie inomhus 2019 - 2020 Herrar Veteraner 45+ Div 1 Lottning 1.

Allmänna TK Lund 8 7 0 1 14 17-7 38-18 269-201
Malmö TK 8 5 0 3 10 11-13 26-29 208-225
Åkarp-Burlövs TK 8 4 0 4 8 13-11 28-26 223-227
Dalby TK 8 3 0 5 6 13-11 30-24 244-196
Ramlösa TK 8 1 0 7 2 6-18 13-38 158-253

(Förklaringar till tabellerna från vänster till höger: Spelade matcher, vunna matcher, oavgjorda matcher, förlorade matcher, poäng, delmatchdifferens, setdifferens och gamedifferens.)

KLUBBENS INTERNA TÄVLINGAR

Stegen
Stegen spelas i matcher om en timme och löpande gameräkning. Vunnen match mot högre placerad spelare, innebär att man klättrar uppåt på stegen förbi den besegrade motståndaren. Spelarna utmanar sina motståndare och bokar matcherna själv. I den här tävlingsformen finns möjlighet att spela antingen väldigt många matcher eller bara ett fåtal, allt efter tycke och smak. Stegen pågår under hela sommaren.
Nio spelare möttes i sammanlagt 25 matcher, vilket är ett bra antal med tanke på den pågående pandemin. Ralph Nilsson spelade flest matcher, 11, följd av nykomlingen Daniel Jonasson med 10. Ralph vann stegens utmaningsklass och toppade också de andra delklasserna. I klassen flest motståndare delade han segern med Ingvar Nilsson och Daniel Jonasson.
Ralph toppar stegens Maratontabell och lika säker tvåa är Ingvar.

Klubbmästerskapen
Årets klubbmästerskap innebar en liten ökning deltagarantal och klasser gentemot föregående år, 18 deltagare var anmälda och 35 matcher spelades i åtta klasser. Under pandemi året 2020 spelades lika många klasser som ifjor, men lite färre matcher. Enligt tennisförbudets instruktioner skakades det inte hand efter färdigspelade matcher. Likaså tilläts inte publik i större omfattning.
Bröderna Jonathan och Samuel Rockbläck lyckades försvarade titlarna från ifjor i sina juniorklasser, Ralph Nilsson vann H55 efter en mycket lång och rafflande tresets final mot Kenneth Sjöström, Mats Strandberg återkom som segrare i herrsingel. Stig-Olof Larsson blev segerrikast med titlar i H65, H2 och Blixtdubbel.
Som vanligt uppmanas alla Dalby TK:s medlemmar att återsamlas på samma plats i augusti om ett år, för 2021 års klubbmästerskap.

Resultat Klubbmästerskapen

Herrsingel Semifinaler: Fredric Medin - Thomas Johansson 6-1, 2-5; TJ rtd (retired).
Mats Strandberg - Ralph Nilsson 6-0, 6-1.
Final: Mats Strandberg - Fredric Medin 6-2, 6-4.
Herrdubbel Semifinaler: Mats Strandberg/Anders Nilsson - Fredrik/Kenneth Sjöström 6-1, 6-1.
Fredric Medin/ Thomas Johansson - Stig-Olof Larsson/Ulf Tedgård 6-0, 6-0.
Final:
Fredric Medin/Thomas Johansson - Mats Strandberg/Anders Nilsson Wo.
Herrveteran singel 55 Semifinaler: Kenneth Sjöström - Anders Nilsson 6-7 (1-7); AN rtd. Ralph Nilsson - Martin Brandqvist 6-3, 6-3. Final: Ralph Nilsson - Kenneth Sjöström 3-6, 6-0, 7-6 (7-4).
Herrveteran singel 65 Semifinaler: Ulf Tedgård - Ingvar Nilsson 6-0, 6-3. Stig-Olof Larsson - Mats Nygren 6-1,6-1. Final: Stig-Olof Larsson - Ulf Tedgård 6-1, 6-1.
Herrsingel 2 Semifinaler: Stig-Olof Larsson - Filip Ternemo 6-0, 6-4. Kenneth Sjöström - Ingen motståndare Final: Stig-Olof Larsson - Kenneth Sjöström 6-1, 6-2.
Juniorsingel 16 Final: Jonathan Rockbäck - Filip Gudmundsson Wo.
Juniorsingel 13 Final: Samuel Rockbäck - William Westin 6-3, 6-4.
Blixtdubbel 6 september Slutställning: 1. Stig-Olof Larsson/Oliver Haneke 2. Mårten Rignell/Vejde Nilsson 3. Fredrik Sjöström/Daniel Jonasson 4. Ralph Nilsson/Magnus Olderius
Följande klasser ställdes in:
Damsingel, Damdubbel, Mixeddubbel och Generationsdubbel.

Resultat

Stegen Slutställning enligt Stegens utmaningsregler: 1. Ralph Nilsson 2. Kenneth Sjöström 3. Daniel Jonasson 4. Martin Brandqvist 5. Ingvar Nilsson 6. Ulf Tedgård
7. Sven Jiserup 8. Mats Nygren 9. Oscar Strömgren
Årets matcher resultat
14 maj Ralph Nilsson - Mats Nygren 12-1 20 maj Daniel Jonasson – Kenneth Sjöström 13-7 21 maj Ralph – Daniel 12-5 19 maj? Daniel – Sven Jiserup 14-5 20 maj Kenneth – Daniel 7-13 28 maj Kenneth – Ralph 6-13 30 maj Ingvar Nilsson - Sven 9-5 2 juni Sven - Ralph 2-15 3 juni Kenneth – Daniel 6-10 4 juni Ingvar – Daniel 6-12 7 juni Ingvar – Ralph 3-14 7 juni Daniel – Ralph 10-7 8 juni Kenneth – Ingvar 11-5 14 juni Martin Brandqvist – Ingvar 11-3 24 juni Kenneth – Daniel 11-10 9 juli Ralph – Daniel 8–10 17 juli Martin – Daniel 1–8 21 juli Sven – Ulf Tedgård 6-11 21 juli Ralph – Kenneth 13-8 23 juli Ralph – Ingvar 12–5 27 juli Kenneth – Ralph 6–11 7 aug Mats – Oscar Strömgren 8-4 10 aug Kenneth – Ralph 7–11 11 aug Martin – Ingvar 7-4 15 aug Oscar – Martin 2-11
Årets matcher tabell (matcher, segrar, oavgjorda, förluster och poäng):
Ralph Nilsson 11,
Daniel Jonasson 10,
Kenneth Sjöström 9,
Ingvar Nilsson 7
Martin Brandqvist 4
Sven Jiserup 4
Mats Nygren

Ulf Tedgård Oscar Strömgren
Flest matcher: Ralph Nilsson 11 Daniel Jonasson 10 Kenneth Sjöström 9 Ingvar Nilsson 7 Martin Brandqvist 4 Sven Jiserup 4
Flest segrar: Ralph Nilsson 9 Daniel Jonasson 8 Martin Brandqvist 3 Kenneth Sjöström 2 Ingvar Nilsson 1 Mats Nygren 1 Ulf Tedgård 1
Flest motståndare: Ingvar Nilsson 5 Ralph Nilsson 5 Daniel Jonasson 5 Sven Jiserup 4 Kenneth Sjöström 3 Martin Brandqvist 3 Mats Nygren 2 Oscar Strömgren 2
Långa Stegen
Maratontabell för Stegen åren 2011 - 20
(Matcher, vinster, oavgjorda, förluster, poäng)
Ralph Nilsson 160 91 11 58 193 , Ingvar Nilsson 152 50 9 93 109, Mårten Rignell 40 38 02 76, Sven Jiserup 58 25 30 53, Daniel Jonasson 10 8 0 2 16, Jesper Tunér 14 5 3 6 13, Simon Persson 9 6 1 2 13, Kenneth Sjöström 17 6 0 11 12, Ulf Tedgård 6 5 0 1 10, Filip Ternemo 8 2 2 4 6, Martin Brandqvist 4 0 3 1 6, Hans Jakobsson 4 0 3 1 6, Stig-Olof Larsson 3 3 0 0 6, Mats Nygren 37 1 3 33 5, Oscar Strömgren 2 0 0 2 0.

EKONOMI
779 - Balansrapport - 210201 114341 (kopia 3)

page10image63177744
Pasted Graphic