page1image63412528


Årsmöte i Dalby Tennisklubb, DTK,
hålles 20 februari 2024 kl 18.00 i vår före detta klubblokal vid utebanorna/badet. Möjlighet finns också att följa den via Teams. Meddela ordförande Mats Nygren om ni vill vara med. (Ni riskerar inte att väljas in i i styrelsen om ni i inte gärna vill).

— Årsberättelse för 2023 —

 
2023 och Dalbyklubben
spelar på med lugna slag
Ordförande Mats Nygren
 
Dalby Tennisklubb fortsatte att erbjuda tennisträning för juniorer och tennisspel för medlemmar och allmänhet så länge utebanorna kunde hållas öppna, ungefär från 1 maj till någon vecka in i oktober. En utesäsong på drygt fem månader.
 
Däremot hade klubben inga aktiva tennislag, varken bland juniorer eller seniora damer eller herrar. Detta visar den föråldring av de aktiva som tyvärr präglar klubben. Dock höll vi ett klubbmästerskap (i augusti) av ungefär normal omfattning. Och det avslutades traditionellt av en blixt-dubbeltävling med åtta deltagare, däribland en kvinnlig reserv­inhoppare. En så kallas stege hölls också igång under sommaren där det spelades 36 matcher, nästan alla långt före klubbmästerskapet.
 
Annars deltog varken damer eller juniorer i klubbmästerskapet, något som tyvärr numera är helt normalt!
 
Efter ett år i samarbete med Playtomic för bokning av banor, köp av medlemskap etc, så bytte vi inför 2023 till den mer etablerade konkurrenten MATCHi. Erfarenheterna med Playtomic var inte de bästa, bland annat därför att registreringen av våra medlemmar inte följde de krav som Svenska Tennisförbundet har med angivande av bland annat personnummer.
 
Det visade sig också att överföringen mellan den tidigare bokningssajten Boka Tennis och Playtomic inte riktigt fungerade. Resultatet var att medlemmar som betalat in ”extra” till klubben för att spela senare för pengarna inte kunde använda dessa pengar att spela och inte heller fick pengarna återbetalda. Vi undersökte vilka medlemmar som drabbades värst av detta och återbetalde våra skulder till fyra av dessa under sommaren 2023, sammanlagt 2.600 kr. De skulder som sedan återstår är relativt små men gäller fler medlemmar.
 
Vi hade sällsynt mycket otur med sommartennis vecka 32 i augusti, då stormen Hans drog in så mycket regna att vi bara kunde träna inomhus (i Veberöd) två dagar plus lite improviserat sista dagen utomhus i Dalby.
 
Trots detta oväder slutet av sommaren klarades KM av innan augusti var över. Den avslutande blixtdubbeln spelades 11 september och vanns av Mårten Rignell i par med Mats Nygren. En kvinnlig reserv räddade tävlingen genom att hoppa in i ett av lagen.
 
Antalet medlemmar ökade marginellt från 80 till 83. 84 procent av dessa medlemmar är män och medelåldern är 33 år. Under 12 år har vi 16 pojkar och 5 flickor. I åldrarna 12–20 år fanns 16 pojkar och 2 flickor. 21–40 år: 9 män mot 2 kvinnor och över 41 år: 29 män och 4 damer. Det ser ut som om vi på senare år tappat åtskilliga kvinnliga medlemmar.
 
Vårt nya bokningssystem MATCHi tillåter insamling av statistik, så t ex hade vi totalt 1.342 bokningar under hela utomhus-säsongen! 1.180 var ströbokningar och 855 påstods vara bokade via MATCHi (men det var egentligen alla.) Beläggningen på våra två grusbanor var bara 16,5 % av det teoretiskt möjliga (fullbokat på båda dagarna varje dag).
 
Flest bokningar gjordes överraskande nog på torsdagar med 215 följt av tisdagar med 209 bokningar av alla kategorier, alltså även träning, tävling och banskötsel. Flest bokningar en enskild dag var det 11 augusti med hela 42 bokningar!? 29 juni var det 37.
 
Banorna sattes i ordning i april under ledning av Kenneth Sjöstedt och blev mycket bra. Bland annat gjordes ogräsrensning även i en korridor utanför själva banorna, vilket länge fördröjde ogräsets intåg. Banorna står tillgängliga hela säsongen och några gånger förekom mindre sabotage av banor eller utrustning, vilket tyvärr också hör till en normal utesäsong. Men alternativet att hålla banorna låsta är inte lockande. Efter en torr maj och juni blev resten av sommaren mycket blöt med åtföljande ogräsmattor.
 
Vår mångårige kassör Rikard Carlsson bad inför årsmötet om att få bli avlöst men han fick i praktiken fortsätta som tillförordnad hela året då det var svårt att finna en ersättare och banken dessutom ställer formella krav inför ett personbyte. Till slut ställde dock Ingvar Nilsson upp i den roll han haft en gång tidigare. Klubbens styrelse har under året utökats med Janet van der Meulen på damsidan, en ”come back”. Å andra sidan lämnar Ulrica Sjöström styrelsen efter 2023. Skador har hindrat henne från att spela i flera år men inte från att göra praktiskt arbete, vilket vi uppskattar.
 
Daniel Rockbäck är ansvarig för juniorträningen, som både sker under terminerna inomhus och under två veckor utomhus på sommaren. En lämplig detalj i sammanhanget är att han är far till våra flitigaste två tränare, Jonathan och Samuel. Under våren tränade även Lukas Tufvenström våra juniorer.
 
Det råder trängsel om idrottsytorna i Dalby, speciellt inomhus. Kommunens nya ledning på fritidsförvaltningen träffade de lokala klubbarna i Dalby i januari. Under våren avvisade klubben ett förslag från kommunen om att flytta vår juniorverksamhet till hallen i Södra Sandby. Senare under sommaren deltog vi i insamlingen av namn för en ny idrottshall i området Påskagänget i Dalby. Innan insamlingen ens hann avslutas kom ett löfte från den nuvarande politiska ledningen i kommunen att en sådan hall ska byggas!
 
I slutet av november fick klubben 15.000 kronor av Sparbanken Skåne att använda till vår ungdomsverksamhet (utdelades i proportion till antalet deltagare). Banken ställde inget annat krav än att få en rapport om hur pengarna används, vilket lär bli ett juniorläger våren 2024.

JUNIORVERKSAMHETEN Junioransvarig Daniel Rockbäck
Juniortennisen 2023 präglades av engagemang och generationsskifte.
 
Under våren tränade 23 juniorer i fyra grupper inomhus i Nyångshallen av bröderna Jonathan och Samuel och även Lukas. Första gruppen är minitennis för de allra yngsta och juniortennis för de lite äldre i de resterande grupperna. Nytt för 2023 var att anmälningar hanteras via MATCHi och efter vissa inkörningsproblem så har det utvecklats i rätt riktning. Våra fina banor vid Dalbybadet var iordningsställda i början av maj och de sista träningarna skedde därmed utomhus. Juniorerna får därmed möjlighet att spela tennis både på inomhushallens golv och på utomhusbanornas röda grus och ta del av skillnaderna som underlag medför vid tennisspelande.
Som vanligt arrangerades det sommartennis för nybörjare, miniorer och juniorer. Veckorna 26 och 32 genomfördes sommartennisen men med stora utmaningar för vecka 32 på grund av stormen Hans som fullkomligt dränkte våra utomhusbanor. De var därmed helt ospelbara flera dagar och kreativiteten tilltog. Lösningen kom i att vi lånade banor av Veberöds tennisklubb. Då hade vi någonstans att spela och föräldrar som hjälpte till med samkörning och med stort engagemang så löste vi våra utmaningar. Stort tack till alla föräldrar och våra tränare som alla bidrog till att vi kunde genomföra sommartennisen trots allt!
 
Upplägget för höstens inomhustennis är likadant som vårens upplägg och 24 juniorer tränade på söndagarna i hallen. Terminen avslutades med Julkul där barnen och även föräldrar bjöds på lite julfika och tennisunderhållning.
 
2023 summeras och 2024 är igång, utmaningarna är att hantera en stor generationsväxling som har skett med minskat antal deltagande barn som en naturlig följd. Fokus ligger på att försöka attrahera fler barn till både inomhusträningarna men också vår prova-på verksamhet under sommartennisen. Det finns flera olika strategier för att försöka hantera detta.
 
När en månad återstod av 2023 fick klubben en stor gåva av Sparbanken Skåne som vi kan disponera som vi vill under 2024.
 
UTOMHUSBANORNA
Kenneth Sjöstedt
 
Samarbetet med kommunen har fungerat bra. Banarbetet har i stor fortlöpt traditionsenligt. Året började med att ett par torra träd föll över nätet. Blev en del skräp att forsla bort. Kommunen kom och fäste tillbaka nätet som blivit skadat. Vårens städning var ganska ambitiös. Vi rensade runt utsidan på nätet och rensade ogräs på banorna. Två pallar grus och fem säckar salt levererades av kommunen. Det mesta användes under iordningställandet under våren. Trumling genomfördes 14–16 maj utan några problem. Kommunen hade servat den gamla välten så oljudet var lite mindre störande än föregående säsonger.
 
Ogrässäsongen började bra. Det var soligt och torrt fram till midsommar, och banorna höll sig fina. Efter midsommar började det regna, och ogräset stortrivdes. Det provades att bekämpa med ogräsmedel (ättika), men det gjorde ingen större skillnad. Det som gäller är hacka eller salt vid torrt väder. Fram på höstkanten var det ganska mycket växtlighet på banorna.
 
Vid höststängningen gjordes ett försök att lägga på grus och lyfta baslinjerna på bana 1. En extra pall grus beställdes för detta ändamål. Detta för att undvika de stora pölar som samlas i groparna där vid regn. Nästa säsong får utvisa hur väl detta lyckats.
 
Skadegörelse är tyvärr ett återkommande problem. Dock var årets säsong ganska befriad fri från detta. En helg hade någon brutit sönder en planborste och en av ställningarna för borstarna.
 
Inför nästa säsong handlar det som vanligt om att försöka hålla ogräset i schack. På materialsidan behöver planborstarna bytas ut. Planen är att beställa lite mer grus, tre pallar till våren, för att kunna jobba lite mer med groparna kring baslinjerna på bana
 
DAMSEKTIONEN
Camilla Persson 
 
Vårt serielag ligger fortfarande i träda. Laget är skadedrabbat medans åtalet tränar vidare tillsammans med Tennis damerna i Sandby. 
Innan sommaren 2023 blev vi inbjudna till Landskrona tenniskluvv. De firade jubileum och detta ville de fira med oss. Detta ville hi ju inte missa så Agneta Rosberg och Camilla Persson drog upp för mycket trevlig turnering. Grattis säger vi till deras förening och hoppas vi snart ses igen.
 
 
KLUBBENS TÄVLINGAR
----
Tävlingsansvarig Anders Nilsson
 
Stegen
Stegen spelas i matcher om en timme och löpande gameräkning. Vunnen match mot högre placerad spelare, innebär att man klättrar uppåt på stegen förbi den besegrade motståndaren. Spelarna utmanar sina motståndare och bokar matcherna själv. I den här tävlingsformen finns möjlighet att spela antingen väldigt många matcher eller bara ett fåtal, allt efter tycke och smak. Stegen pågår under hela sommaren.
 
Trots att det dröjde ända in i juni innan den första matchen spelades, möttes fjorton spelare i sammanlagt 35 matcher, en liten ökning från fjorårets 34 matcher. Kamal Okko var flitigast med 9 spelade matcher. Årets stege börjar där fjorårets slutade och då inga matcher spelades mellan de obesegrade spelarna, Mårten Rignell och Daniel Jonasson, behåller Mårten titeln i utmaningsklassen. Nykomlingen Jens Nilsson vann flest matcher. Kamal Okko, Peter Atterling, Ingvar Nilsson och Jens Nilsson spelade alla mot 7 olika motståndare.
 
I Maratontabellen eller Långa Stegen är Ralph Nilsson och Ingvar Nilsson tämligen ohotade i toppen, som de enda spelarna som passerat 200 spelade matcher.
 
Klubbmästerskapen
Klubbmästerskapen 2023 blev ungefär lika effektivt vad det gäller speltid som året innan. I stort sett alla matcher var spelade inom 14 dagar och för augusti månads slut och vi drabbades inte av alltför mycket regn det här året. Klubbmästerskapen samlade i år 19 deltagare och det spelades 34 matcher, i sex klasser. I år lämnades inte walkover i någon match, vilket antyder att det inte var några skador heller.
 
Mats Strandberg vann herrsingeln och segrade i herrdubbel i par med Anders Nilsson, Daniel Jonasson vann H55-klassen, Stig-Olof Larsson triumferade i H65 och i H2 blev det vinst för Mårten Rignell. Tre av matcherna avgjordes i 3 set. Blixtdubbeln vanns av Mårten Rignell i par med Mats Nygren.
 
Som vanligt uppmanas alla Dalby TK:s medlemmar att återsamlas på samma plats i augusti om ett år, för 2023 års klubbmästerskap.
 
Resultat Klubbmästerskapen
Herrsingel
Semifinaler:
Mats Strandberg - Daniel Jonasson 6-2, 6-2.
Anders Nilsson - Ralph Nilsson 6-1, 6-0.
Final:
Mats Strandberg - Anders Nilsson 6-0, 6-0.
 
Herrdubbel
Semifinaler:
Mats Strandberg/Anders Nilsson - Mårten Rignell/Ralph Nilsson 6-1, 6-1.
Kim Wikbrand/Ulf Alpman - Ingvar Nilsson/Martin Brandqvist 6-1, 6-7(6-8), 6-2.
Final:
Mats Strandberg/Anders Nilsson - Kim Wikbrand/Ulf Alpman 6-3, 6-2.
   
Herrveteran singel 55
Semifinaler:
Daniel Jonasson - Anders Nilsson 6-0, 6-2.
Mårten Rignell - Martin Brandqvist 6-2, 6-0.
Final:
Daniel Jonasson - Mårten Rignell 2-6, 6-1, 6-1.
 
Herrveteran singel 65
Semifinaler:
Stig-Olof Larsson - Ingvar Nilsson 6-1, 6-0.
Ulf Tedgård - Sven Jiserup 6-2, 6-2.
Final:
Stig-Olof Larsson - Ulf Tedgård 6-1, 6-2.
 
Herrsingel 2
Semifinaler:
Ulf Alpman - Kenneth Sjöström 6-1, 6-1.
Mårten Rignell - Martin Olsson-Karlberg 6-1, 6-2.
Final:
Mårten Rignell - Ulf Alpman 6-1, 7-5.
 
Följande klasser spelades inte p g a för få anmälda:
Damsingel, Damdubbel, Mixeddubbel, Generationsdubbel och Juniorsingel.
 
-------------------------------------------------------------------
 
Blixtdubbel
Slutställning:
1. Mårten Rignell/Mats Nygren
2. Ulf Alpman/Kamal Okko
 
---------------------------------------------------------
Stegen
Slutställning enligt Stegens utmaningsregler:
1. Mårten Rignell
2. Daniel Jonasson
3. Kenneth Sjöström
4. Jens Nilsson
5. Ralph Nilsson
6. Ulf Tedgård
7. Martin Brandqvist
8. Ingvar Nilsson
9. Sven Jiserup *
10. Martin Olsson Karlberg
11. Daniel Atterling
12. Peter Atterling
13. Ulf Alpman
14. Kamal Okko
15. Mats Nygren
*) Spelade inga matcher säsongen 2023
 
Årets matcher, resultat:
2 juni Kamal Okko – Mats Nygren 15–2 2 juni Mårten R – Kenneth Sjöström 18-3 3 juni Ulf Alpman – Martin O Karlberg 12–3 5 juni Daniel Jonasson – Peter Atterling 11–3 6 juni Kenneth S - Ulf A 9–6 6 juni Ulf A – Kamal O 14–2 6 juni Kenneth S – Ralph Nilsson 9–7 7 juni Kamal O – Martin O K 3–14 8 juni Peter A – Martin Brandqvist 0–15 9 juni Daniel Jonasson – Kamal O 14–3
10 juni Ingvar N – Kamal O 9–6 17 juni Ingvar N – Ulf T 7–7 19 juni Martin B – Daniel J 4–16 19 juni Martin O K – Kamal O 11–8 20 juni Peter A – Martin O K 4–10
21 juni Ingvar N – Daniel J 5–9 22 juni Daniel J – Ralph N 9–7 22 juni Peter A – Daniel Atterling 6–7 24 juni Ingvar N – Mats N 8–6 27 juni Peter A – Martin O K 7–12
28 juni Kamal O – Martin O K 6–14 29 juni Peter A – Jens Nilsson 1–19 6 juli Jens N – Kamal O 14–1 9 juli Ingvar N – Ralph N 8-8 10 juli Ralph N – Jens N 8–6
11 juli Jens N – Ulf A 7–3 13 juli Jens N – Ralph N 9–4 15 juli Jens N – Daniel A 11–2 15 juli Peter A – Mats N 9–7 16 juli Jens N – Martin B 10-4 16 juli Ingvar – Mårten 4–13 26 juli Daniel A – Mats N 8–5 26 juli Martin B – Ingvar 6-3 5 aug Jens N – Martin OK 8–7 23 aug Kamal – Mats 11-4
 
Årets matcher, tabell (matcher, segrar, oavgjorda, förluster och poäng):
Jens Nilsson                        8   7   0   1      14
Martin Olsson Karlberg      7   5   0   2      10
Daniel Jonasson                 5   5   0   0      10
Ingvar Nilsson                     7   2   2   3      6
Kamal Okko                        9   2   0   7      4
Ulf Alpman                         4   2   0   2      4
Martin Brandqvist              4   2   0   2      4
Daniel Atterling                  3   2   0   1      4
Kenneth Sjöström              3   2   0   1      4
Mårten Rignell                   2   2   0   0      4
Ralph Nilsson                     5   1   1   3      3
Peter Atterling                   7   1   0   6      2
Ulf Tedgård                        1   0   1   0      1
Mats Nygren                      5   0   0   5      0
 
                              
Flest matcher:
Kamal Okko                        9
Jens Nilsson                        8
Martin Olsson Karlberg      7
Ingvar Nilsson                     7
Peter Atterling                   7
 
Flest segrar:
Jens Nilsson                        7
Martin Olsson Karlberg      5
Daniel Jonasson                 5
 
Flest (olika) motståndare:
Kamal Okko                        7
Peter Atterling                   7
Ingvar Nilsson                     7
Jens Nilsson                        7
Daniel Jonasson                 5
 
Långa Stegen
Maratontabell för Stegen åren 2005 - 23
                      Matcher, vinster, oavgjorda, förluster, poäng
Ralph Nilsson   226  125  14     87    264
Ingvar Nilsson 224    92  13   119    197
Mårten Rignell   59    55   1       3     111
Sven Jiserup                            77    34   4     39       72
Daniel Jonasson                       9    16    0     3        32
Mats Nygren                           91    12   4     75       28
Kenneth Sjöström                     31    13    0    18       26
Ulf Tedgård                             12     9    1      2        19
Anders Nilsson     9     9    0      0        18
Martin Brandqvist                    13     8    0      5        16
Simon Persson   10     7    1      2        15
Kamal Okko                            21     6    2     13       14
Jens Nilsson                             8      7    0      1        14  
Jesper Tunér                           14     5    3      6        13
Peter Atterling   20     3    2     15        8
Per Eisele                                 13    3    1      9         7
Filip Ternemo      8     2    2      4         6
Daniel Atterling                         5     3    0      2         6
Hans Jakobsson                         4     3    0      1         6
Stig-Olof Larsson                       3     3    0      0         6
Ulf Alpman                               4     2    0      2         4
Oscar Strömgren                       6     1    0      5         2


EKONOMI
(Ny kassör: Ingvar Nilsson)

779 - Resultatrapport - 230206 110375779 - Balansrapport - 230206 110317

RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver